Příklady z praxe - Var | ||||||
Dejme tomu, že si chceme v mikro- vlnce uvařit vodu na kávu. Dáme hrní- ček s vodou do mikrovlnky a nastaví- me delší čas, aby byla voda dosta- tečně horká. Voda v mikrovlnce ne-musí ještě vřít a nám se bude zdát, že bude na kávu dostatečně horká. Když se mikrovlnka zastaví, vytáhne-me opatrně hrníček s vodou a zdá se, že se zatím voda nevařila. V okamži-ku, kdy do ní přesto nasypeme kávu, voda najednou prudce začne vřít a může nás ošklivě popálit. |
K čemu dochází?
Řešení Voda se ohřívá rychleji, bublinky páry se nemohou vytvořit a tím uvolnit akumulované teplo. Tím, že se bublinky při varu netvoří a voda tak neuvolňuje akumulované teplo, přehřívá se a její teplota je vyšší než bod varu. Když se voda dá do pohybu při vložení cizího tělesa (cukr, káva, sáček čaje), je "tepelný šok kapaliny" dost veliký na to, aby se najednou vytvořily bublinky, které vysloveně vystřelí horkou vodu ven. Jedná se o lokální přehřátí kapaliny bez kondenzačních jader, kolem kte- rých by mohla začít voda vařit.
Voda samotná by se nikdy neměla ohřívat v mikrovlnce. Pokud přece je- nom chceme ohřát vodu na vysokou teplotu tímto způsobem, mělo by být v hrníčku vloženo něco navíc, např. |
|
plastová lžička, v žádném případě nic kovového. Při jakémkoliv pohybu s nádobou obsahující přehřátou kapali- nu je možné její překypění a popálení části těla.
Většinou si vodu na
čaj či kávu vaříme v rychlovarné konvici. Také můžeme
použít kovovou konvici či hrnec na
sporáku. Běžně ale nevaříme vodu pohárek shořet? |