Proč chléb tvrdne?

Proč ztvrdne rychleji chléb
ležící na stole, než když je uzavřen ve skříňce na pečivo či v mikrotenovém
sáčku?
Řešení:
Tvrdnutí chleba je způsobeno vypařo-
váním vody z něj. Když chléb umístí-me ve skříňce, bu-de její prostor
vod-ními parami brzy nasycen a k další-
mu
vypařování již prakticky nedochá-zí. Na volném prostranství se voda vypařuje
stále stejně rychle. |
|
Proč
kapky „tančí“ na rozpálené plotně?

Kápneme-li na
rozpálenou plotýnku vařiče či na rozpálené pláty kamen několik kapek
vody, můžeme pozo- rovat, že se kapky okamžitě nevy-paří,
ale jako by tančily na plotně
– teprve pak se vypaří. Dokážete tento jev fyzikálně
zdůvodnit?
Řešení:
V těsné blízkosti rozpáleného plátu
plotny
je teplota vzduchu velmi vy- |
|
soká a kapka se na své spodní straně začne
velmi rychle vypařovat. Vzniklé páry kapku nadnášejí a neumožní její
přímý dotyk s rozpáleným plátem plot- ny. Teprve po chvíli se odspodu
vypa-ří celá kapka.

Na
horké, ale ještě ne dost rozehřáté pánvi se kapka vody velmi rychle
vypaří. Když se však
pánev rozehřeje více, vydrží na ní kapička do úplného
odpaření mnohem déle. Toto
zdánlivě paradoxní
chování je známé pod názvem Leidenfrostův jev.
|