Příklady z praxe III. | ||||||
● A jak je to s ochlazováním vody? V minulé otázce jsme řešili problém ohřívání vody. Jak je to s ochlazová- ním vody? Ochladí se voda rychleji shora, když například plnou nádobu přikryjeme pokličkou, na níž bude led, nebo je výhodnější ji ochlazovat zdo- la, například položením nádoby na led?
Řešení: Ochlazování je výhodnější shora, aby docházelo k proudění kapaliny. Při ochlazování zdola se ochlazuje pouze spodní vrstva kapaliny, která zůstává stále dole vzhledem ke své větší hus- totě a ochlazuje se až do vyrovnání teplot. Voda u hladiny se potom ochlazuje daleko pomaleji.
● Jak rychle v restauraci vychladit horký čaj? Možná se vám už stalo, že jste měli
velkou žízeň a koupili jste si v restau-raci čaj. Čaj byl samozřejmě horký
|
a vy jste ho chtěli rychle vypít, aniž byste se opařili. Doma byste jedno- duše přilili studenou vodu, nebo byste dali hrnek s horkým čajem do další nádoby se studenou vodou. To ale v restauraci přirozeně není možné. Jak by se dalo urychlit vychlazení čaje?
Řešení: Často se používá foukání. Protože u horkého čaje dochází ke zvýšenému vypařování z hladiny, vytvoří se brzy nad hladinou vrstva horké vodní páry, která brání dalšímu vypařování. A pro- tože při vypařování opouštějí kapa-linu částice s největší energií, dochází při vypařování k ochlazování zbylé kapaliny. Naší snahou tedy je, aby vypařování probíhalo co možná nej- rychleji. Proto foukáním vodní páru z prostoru nad povrchem kapaliny odstraňujeme a podporujeme tak rychlejší vypařování. Ale i tento způ- sob je dost pomalý. Chlazení bychom |
mohli urychlit ještě využitím toho, že ocel nebo hliník, z nichž je vyrobena lžička, se ochlazují daleko rychleji než voda. Můžeme tedy lžičku ponořit do čaje, ona se velmi rychle zahřeje na teplotu čaje, a tím mu odebere
část tepla. Potom lžičku vytáhneme
● Proč v zimě nezmrzneme?
Je možné, že člověk o tělesné teplotě 36 °C může dlouhodobě setrvávat
Řešení: V lidském těle neustále probíhají che- mické reakce a při nich se uvolňuje teplo. Toto teplo nahrazuje tepelné ztráty způsobené odevzdáním tepla chladnějšímu okolí. |