Vypařování | ||||
Vypařování je změna skupenství kapalného na plynné. Jak vysvětlíme vypařování? Molekuly jsou v neustálém pohybu. Některé z molekul na povrchu kapali-ny mají takovou rychlost, že přemo- hou slabé přitažlivé síly, které je drží v kapalině a odletí pryč. Kapaliny se vypařují při každé teplotě.
Pozor! Na to, aby se molekuly dostaly pryč z
kapaliny, potřebují hodně energie. Tu si však vezmou z kapaliny a tím sníží
její teplotu. Například, když vylezeme z vody, jsme mokří a cítíme chlad. Ten je způsoben odpařující se vodou. Molekuly vody berou energii |
Na čem závisí rychlost vypařování? Vypařování je rychlejší při vyšší teplotě. Při vyšší teplotě se molekuly pohybují rychleji a snadněji překonávají přitaž- livé síly sousedních molekul a uletí pryč. Prádlo v létě uschne rychleji než v zimě. Vypařování je rychlejší při odstranění par, které jsou nad povrchem kapaliny.
Nátěr uschne rychleji, pokud máme otevřené
okno a proudí vzduch, než když je zavřené. Proč?
Za bezvětří zůstávají vypařené molekuly
blízko kapaliny. Některé do ní narazí a vrátí se zpátky. Za větru vypařené
mole- kuly odletí pryč, takže se do kapaliny žádné nevrátí.
Vypařování je rychlejší při větším
povrchu.
|
a mají tu zajímavou vlastnost, že voda se v nich ochladí pod teplotu okolních předmětů. Kapalina prosakuje hliněnými stěnami ven, tam se pomalu vypařuje a tím odnímá nádobě i kapalině uvnitř teplo. Pokles teploty v chladicích džbánech není větší než 5 °C. Za horkého dne, kdy teploměr ukazuje 33 °C, má voda v chladicím džbánu teplotu vlažné koupele, 28 °C. Jak vidíme, ochlazení není příliš velké.
Proto se džbány používají
hlavně
goula atd. |