a) Voda v otevřené
nádobě se neustále vypařuje, její objem se zmenšuje.
Uchováváme-li vodu v uzavřené láh-vi, její objem se
nemění. Přesto však vypařování neustane.

Některé
molekuly vodní páry se vracejí do vody. Probíhá tedy
současně opačný děj k vypařování, který se nazývá
kapalnění.
b) V uzavřené láhvi se nachází
sou- stava voda, vodní pára, vzduch. Při
stálé teplotě nastane v této soustavě rovnovážný stav. Za určitou dobu přejde právě tolik molekul z povrchu
vody do vzduchu, jako se jich vrátí ze vzduchu do vody.
V tomto stavu je při stálé teplotě v láhvi vzduch párou
nasycen. Nemění se objem vody ani objem vzduchu a vodní
páry nad povrchem vody. |
|
V přírodě je ve vzduchu vždy obsažena vodní pára.
Do- stává se tam
vypařováním vody z mo- ří, řek a jezer, z půdy,
z povrchu rost-lin i dýcháním živých organismů. Za
slunečného dne získá atmosférický vzduch větší
množství vodní páry. Když se večer ochladí, stane se
vzduch párou nasycen a část vodní páry zkapalní.
Tak
vznikne na ochlazených částech rostlin rosa ne- bo v přízemních vrstvách vzduchu mlha. Vodní pára
se
dostává vzdu- chovými proudy do vyšších chladněj- ších
vrstev atmosféry, ochladí se a zkapalní.
Z nepatr-ných ka pek vody se vytvoří oblaka.
V oblacích se spojují malé kapky vody ve větší, které
pa- dají k zemi jako déšť. Kapalnění vodní
páry je opačný děj k vypařo-
vání vody.
Je-li vzduch při
určité teplotě nad volným povrchem vody vodní párou
nasycen, při ochlazení pak dojde ke kapalně- ní vodní
páry. |